top of page

Новачку і про спонсорство в НікА

Оновлено: 13 трав. 2022 р.

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

Не має значення, в якій формі ви вживали нікотин і як багато разів намагалися кинути. Якщо у вас є бажання жити в свободі від нікотину — ласкаво просимо! Ми виявили, що в міру того, як ми регулярно відвідуємо зібрання, ми приходимо до віри в досвід інших учасників. Висловлювання у групі народжують надію та допомагають нам тримати розум відкритим. Ми пропонуємо відвідати збори декілька разів, щоб зрозуміти, як підтримка інших та щоденна практика принципів програми Анонімних Нікотинозалежних допомогла нам отримати свободу від нікотину.

Рішення перестати вживати нікотин

Найшвидший шлях, за яким нікотин потрапляє в мозок — це через легені. Більшість з нас курили сигарети, але є також інші способи вживання нікотину: сигари, трубки, нюхальний та жувальний тютюн. Крім того, є і нікотиновмісні помічники відвикання: інгалятори, пластирі та жуйки. Всі ці способи та види схожі в одному: вони містять нікотин.


У кожного були свої «причини» вживати, хай навіть це було лише бажанням тимчасово полегшити потяг. Багато хто з нас вживав, щоб зменшити фізичний та емоційний біль. Тепер, коли ви вирішили перестати вживати нікотин, вам може бути трохи тривожно. Багатьом із нас перші етапи одужання далися нелегко. Тим не менш, за допомогою групи, наші переживання зменшилися, і все пройшло набагато простіше, ніж ми очікували.


Багато хто з нас вживав нікотин багато років і не міг уявити себе без «вірного друга». Не дивно: основою залежності є відчуття ізоляції. Проте наші друзі в спільноті дарують нам силу та розуміння, які допомогають в ті хвилини, коли здається, що ми готові здатися.


Сформуйте своє ставлення

Зробіть свободу від нікотину пригодою! Подивіться на цей процес як на випробування. Перешкоди на шляху до свободи від нікотину — це випробування, які зміцнюють дух, і наступного разу їх можна буде подолати з легкістю. Ваш зв'язок з учасниками спільноти міцнішатиме, ви знаходитимете нові моделі поведінки. В якісь моменти вам може бути не по собі, але це швидко пройде. Залишайтеся в теперішньому, бо тільки там є дар чистоти. Починайте жити життя «по одному дню за раз».


Просіть допомоги

Ця програма починається з «ми». Ми працюємо разом, щоб допомогти собі та іншим досягти мети. Ми на практиці застосовуємо досвід Другого Кроку — «Сили, більш могутньої, ніж ми, яка може повернути нам розсудливість» — коли слухаємо висловлювання інших учасників на зборах.


Дайте собі зарок зателефонувати спонсору, перш ніж знову вжити нікотин у будь-якій формі. Поговоріть з іншими учасниками після зібрання. Не варто навіть чекати якихось глобальних неприємностей, щоб зателефонувати однодумцям із групи. Тим більше, телефонна розмова допоможе дочекатися моменту, коли тяга пройде. Список телефонів учасників спільноти — це справжнє джерело підтримки.


Другий крок — «прихід до переконання» — дуже інтимний процес, коли ми просимо допомоги у Вищої Сили, як ми розуміємо її. Все це є частиною одужання на шляху до духовного пробудження, яке принесе у ваше життя більше надії, радості та спокою.


Тяга пройде, незалежно від того, вживаєте ви нікотин чи ні

Ми навчилися спростовувати хибне переконання, що ми зобов'язані вживати нікотин, щоб жити. Наша залежність — прогресуюче захворювання, яке з часом лише посилюється, якщо ми не зупинимося. Єдиний спосіб по-справжньому звільнитися від тяги — це припинити доставляти нікотин у свій організм. Кожна доза нікотину запускає новий цикл фізичної тяги. Відвикання – непростий період, але неприємні симптоми поступово пройдуть. Наша власна віра в одужання зростає, коли ми стаємо свідками свободи та радості інших учасників спільноти, а потім і власного визволення.


Якщо ви боротиметеся, то свідомо програєте

Зрив починається в голові задовго до того, як ми візьмемо до рук сигарету. Прийняття Першого Кроку — нашого безсилля перед нікотином — включає усвідомлення того, що вживання не розглядається як один із можливих варіантів реакції та поведінки. Багатьом із нас знадобилося кілька спроб, щоб у результаті отримати свободу. Єдина невдача — це припинення спроб. Якщо ви будете уважними, то кожна спроба може бути дуже корисною, щоб побачити тригери, які запускають потяг.


Напишіть список, чого ви хочете досягти в одужанні

Багатьом із нас довелося відкласти вбік певні цілі та мрії лише тому, що ми заліковували нікотином тривоги та розчарування. Ми не наважувалися замахнутися на щось по-справжньому велике, оскільки вживання нікотину обмежувало наші можливості, і нам доводилося задовольнятися малим. Тепер одужання пропонує нам нову надію: ми змінюємо старі моделі поведінки та набуваємо нових можливостей.


Складіть докладний перелік причин, чому ви хочете перестати вживати нікотин. Наприклад, зростання самооцінки, глибоке дихання, більше енергії, смакові якості їжі тощо. Перечитування написаного може стати джерелом сили, особливо у стресових ситуаціях. Залиште на листку місце для продовження списку. Свобода від нікотину породжує нові здібності.


Беріть участь у житті НікА

Наша залежність ніколи не надасть нам відпустки. Те, що ми зробили сьогодні для того, щоб залишитися чистим, не гарантує чистоти завтра. Участь у житті Співтовариства НікА може допомогти вам залишатися у чистоті та розсудливості. Частіше приходьте на збори або створіть власну групу. Діліться своїм досвідом, силою та надією. Ваша історія — це націнніше, чим ви можете поділитися як з новачком, так і з вже досвідченим учасником спільноти.


Обов’язки народжують зміни. Візьміть служіння для групи або допоможіть іншому учаснику, вітайте новачків — робіть будь-що, аби допомогти групі відбутися. Служіння — це прояв подяки в дії, а подяка може служити брамою до умиротворення та душевного спокою, які допоможуть вам залишитися вільними від нікотину та жити в радості.


Запрошення

Ми запрошуємо Вас приєднатися до нас. Через якийсь час, використовуючи програму одужання, фізично ми досягаємо більшого здоров'я; емоційно ми стаємо спокійнішими; духовно ми знаходимо надію та мужність там, де раніше були сумніви та страх.


Наша повага проявляється в тому, що ми не критикуємо, не пліткуємо і не даємо непроханих порад. Кожен може працювати за цією ненав'язливою програмою у власному темпі, новачкам ми пропонуємо знайти спонсора для отримання допомоги та керівництва.


СПОНСОРСТВО В АНОНІМНИХ НІКОТИНОЗАЛЕЖНИХ

Хто такий спонсор?

Спонсор (наставник) — це той, кого ви просите допомогти провести вас по програмі Дванадцяти Кроків. Як правило, це той, хто успішно перестав вживати нікотин. Насамперед, він чи вона не з чуток знає, через що ви зараз проходите. Спонсорами (наставниками) можуть бути ті, хто готовий і здатний ділитися своїм досвідом одужання.


Навіщо потрібний спонсор (наставник)?

Набути свободи від нікотину і залишитися чистим — не просто, і багатьом з нас потрібна будь-яка допомога. Багато хто з нас мав проблеми з тим, як справлятися з життям. Іноді нам потрібно керівництво і розуміння на більш особистому рівні. Спонсорство може стати великою допомогою для нас у тому, як вчитися застосовувати Кроки у нашому житті. Ми ніколи не припиняємо вчитися цього.

 

Матеріали було взято із сайта https://www.nicotine-anonymous.org/

При копіюванні або передруку обов'язкова наявність активного посилання на це джерело.


Оригінали текстів були адаптовані на українську мову членами спільноти НікА в Україні.

72 перегляди
bottom of page