top of page

Свобода від нікотинового вейпінгу

У цій брошурі слово «вейпінг» використовується для визначення «паріння нікотину». Відповідно до Десятої Традиції, спільнота НікА не має думки про використання будь-яких методів, продуктів, пристроїв або нікотинозамінних терапій (НЗТ), які можуть допомогти досягти повної свободи від вживання нікотину. Третя Традиція каже: «Єдиною вимогою для членства в Анонімних Нікотинозалежних є бажання припинити вживати нікотин». Визначення помірності, прийнятої нашою співдружністю, також викладено у брошурі «Що таке помірність?».

Ми думали

Ми думали, що вейпінг нікотину краще, ніж куріння, що він менш шкідливий, у ньому міститься менше канцерогенів, хімікатів і, відповідно, менший ризик його використання. Ми казали собі, що це безпечно та ігнорували той факт, що паримо в перервах між робочими завданнями, після перекусу, у туалеті або за робочим столом.


Деякі з нас доклали багато зусиль, щоб створити ідеальні вейп-моди, які вимагали інвестування сотень доларів у пристрої, щоб видихати вражаючі хмари пари. Ми провели незліченну кількість годин, підшукуючи вейпе, скручуючи атомайзери, збираючи рідини. Деякі з нас шукали простіші системи на базі капсул, але нікотинова залежність залишилася тою ж самою. Ми намагалися приховати свій вейпінг та ризикували вейпувати в місцях, де було заборонено. Ми просто ігнорували попередження про ризики для здоров’я.


Ми знали друзів, які вейпили, щоб кинути палити. Вони знизили рівень нікотину до того рівня, доки не змогли вирватися на свободу та повністю зупинитися. Можливо, колись ми теж це зробили б, але в той момент ми думали, що вейпінг — це те, що ми обрали заради задоволення.


Вейпінг не смердить, за винятком того ледь помітного солодкого запаху, що залишається. Звичайно, ми відчули печіння в горлі або нудоту, якщо передозували нікотин. Нам було байдуже, чи прокинулися ми посеред ночі, щоб попарити, чи тяглися до наших вейпів, перш ніж повністю прокинутись.


Нам здавалося, що коли куримо, ми виглядаємо крутими чи сильними. Ми переконали себе, що справляємо враження на наших друзів, хоча насправді ми просто демонстрували відсутність здорового глузду. Вейпінг був новим явищем, і ми гадали, що ніхто не знає про наслідки. Хіба ці попередження про рак та шкоду для репродуктивної системи на упаковці не можуть бути виключно юридичною необхідністю?


Зрештою, проблеми зі здоров'ям трапляються з людьми похилого віку, а вейпери — це молоде та розумне покоління споживачів нікотину. Ми думали, що цей хайп влаштували люди, які бояться навіть мінімального ризику. Крім того, може статися так, що завтра нас зіб'є комета, чи варто турбуватися про вейпінг?


Тим не менш, час від часу ми помічали вейперів, які виглядали одержимими, чий колір обличчя був сірим, чиї голоси звучали здавлено (ушкодженими) від вейпінгу. Але ми міркували: які шанси на те, що трапиться щось погане до того, як ми кинемо: 1 зі 100? 1 із 10? Хіба нам не завжди щастило? І вейпінг, напевно, не найгірше, що ми колись робили. Крім того, ми насолоджувалися кайфом!


Ми зрозуміли

Що б ми не думали, нікотин у будь-якій формі викликає сильне звикання. Це також потужний смертельний інсектицид. Чим довше ми палимо, тим більше ризиків для нашого здоров’я. По мірі того, як ми враховували всі витрати та жертви, на які ми йшли, щоб продовжувати вейпінг, все більш очевидними ставали наслідки. Спілкування з родиною та колегами ставало складнішим. Ми постійно були стурбовані тим, як, коли і куди піти, щоб можна було вейпити або підтримувати свої запаси нікотину. Ми доклали всіх зусиль, щоб виправити ситуацію, і навіть придбали дорогі замінні пристрої, які реально не могли собі дозволити.


Після неодноразових спроб повністю припинити вживання нікотину ми нарешті визнали, що незалежно від того, наскільки смачним чи приємним був цей досвід, ми більше не можемо ігнорувати дискомфорт і сором, які відчували, дозволяючи собі залишатися на гачку. Ми не знали, як виглядатиме чи відчуватиметься свобода від нікотину. Проте нашими виправданнями і далі парити керував страх перед невідомим. Ми почали розуміти, якщо ми припинимо вживати нікотин, нам, ймовірно, стане краще. Ми запитували себе: «На що було б схоже життя, якби нам не потрібно було контролювати цю залежність?» Чи могли б ми прийняти виклик і жити безнікотиновим життям? Чи можемо ми перестати брехати собі? Чи можемо ми відчувати себе добре?


Ми дізнались

Ми дізналися, що пероральна система доставки випарованого нікотину дозволяє наркотику потрапляти в мозок за лічені секунди, що посилює ефект звикання. Нікотин змінює хімію мозку, що призводить до почуттів задоволення та винагороди. Він може бути як стимулятором, і депресантом.


З часом величезна кількість емоцій та й наша повсякденна діяльність починає асоціюватись із вживанням нікотину. Його втішна постійна присутність у нашому житті зміцнює зв'язок з ним. Деякі з нас повідомили, що помітили як нікотин покращує концентрацію під час виконання завдань, і одночасно необхідність регулярного поповнення запасів нікотину стала основним нашим завданням. Ми виявили, що в результаті стали не лише фізично, а й емоційно залежними. І ця залежність стала не так допомогою, як перешкодою.


Деякі з нас помітили, що фізичні наслідки від вейпінгу варіюються від хронічного подразнення слизової оболонки у роті до серйозних ризиків, включаючи рак легенів, ротової порожнини та горла, ускладнення репродуктивної системи, високий кров'яний тиск, пошкодження клітин та передчасне старіння.


Існують і соціальні наслідки. Можливо, ми почали курити вейп через бажання бути прийнятими серед наших однолітків, але, як і куріння, вейпінг став соціально неприйнятним.


Ми виявили

Відмова від нікотину — це особисте завдання, яке можна вирішити в єдності з іншими людьми. Надія є. І є Анонімні Нікотинозалежні (НікА). Відвідуючи зустрічі НікА і ділячись своїм бажанням позбутися нікотинової залежності з іншими, ми знаходимо підтримку, яка дозволяє нам жити без нікотину та покращувати своє життя.


Крім зустрічей НікА, є ще чотири інші інструменти: література, списки контактів членів спільноти, служіння та спонсорство. Читаючи брошури, такі як «Як це працює?», «Новачкам і про спонсорство в Анонімних Нікотинозалежних», «Молитва про душевний спокій для тих, хто вживає нікотин» та «Поради щодо набуття свободи від нікотину», до нас приходить розуміння та спокій.


По мірі того, як ми вчимося бути чесними і починаємо ділитися своїми думками з нашим спонсором та іншими учасниками НікА, ми виявляємо у себе здоровішу форму особистого прийняття. За допомогою підтримки цієї спільноти та зв'язку з Вищою Силою, як ми її розуміємо, ми знаходимо шлях надії, який допоміг нам одужувати від вейпінгу та нікотинової залежності — день за днем!


Мало що в житті приносить таке задоволення, як радість, яку ми відчуваємо, позбавляючись залежності. Все, що потрібно для членства в Ніка — це бажання жити без нікотину. Наша подорож починається з рішення прийти на зустріч НікА. На зборах нам кажуть: «Ми можемо взяти те, що хочемо, а решту залишити». У нас є перевірена програма відновлення, яка працює, якщо ви працюєте над нею. Однак ми також чуємо, що «нам потрібно бути готовими піти на все, щоб позбутися нікотину». Спонсор може допомогти нам пройти Дванадцять Кроків. Використовуючи Дванадцять Кроків замість нікотину, ми знаходимо шлях, який веде до цілісного одужання і приносить користь не лише нашим тілам, а й нашому розуму, духу та навколишньому середовищу.


Духовні принципи програми глибокі й могутні. Вони навіть не вимагають від нас розуміння їх цілком, щоб змінити наше життя на краще. Простіше кажучи, коли ми виконуємо роботу, ми отримуємо результати. Наш досвід показує, що результати приносять користь кожній окремій сфері нашого життя і набагато перевищують помилкові переваги нікотину. «Наші обіцянки» стають нашою реальністю; вони збуваються!


Наше запрошення до вас

Ми знаємо, що означає зазнати невдачу, коли намагаєшся кинути палити самостійно. Разом ми знайшли м'який спосіб позбутися від нікотинової залежності. Якщо ви зацікавлені в припиненні вживання нікотину в будь-якій формі, запрошуємо вас до НікА з її трансформуючою програмою «12 кроків», п'ятьма інструментами, трьома молитвами та постійною підтримкою. Ця мудрість була передана нам, а ми, в свою чергу, передаємо її іншим. Якщо ти новачок, незалежно від того, вживаєш ти досі нікотин, чи вже ні, знай, що ти є найважливішим учасником наших зустрічей. Сподіваємося, ти скористаєшся тим, що може запропонувати ця співдружність. Ласкаво просимо до Анонімних Нікотинозалежних!

 

Матеріали було взято із сайта https://www.nicotine-anonymous.org/

При копіюванні або передруку обов'язкова наявність активного посилання на це джерело.


Оригінали текстів були адаптовані на українську мову членами спільноти НікА в Україні.

94 перегляди
bottom of page