top of page

Перша Традиція

Оновлено: 17 черв. 2022 р.

1 традиція Анонімних Нікотинозалежних з "червоної" Книги, с.114 - 116

Наше загальне благо має бути на першому місці; особисте одужання залежить від єдності Анонімних Нікотинозалежних.


Чи означає це, що людина повинна виконувати всі настанови нашої програми? Звичайно, ні! Речення у «Великій книзі» А. А., в якій викладені Кроки, звучить так: «Ось кроки, які ми зробили, і які пропонуються як програма одужання». Аналогічно, в Традиціях використовуються слова «повинен» і «слід» лише як рекомендації, запропоновані з досвіду.

Перша Традиція нагадує нам, що наше загальне благо має бути на першому місці. Опікуючись, в першу чергу, загальним благом спільноти, ми відводимо особистому благополуччю другорядну роль. Кожен окремий член Анонімних Нікотинозалежних є частиною цілого, тому, щоб кожен член спільноти міг жити свободним від нікотину життям, Анонімні Нікотинозалежні мають жити у єдності, як єдине ціле. Ми починаємо розуміти, що кожному з нас необхідно засвоїти принципи одужання, тому що наше життя залежить від нашого дотримання духовних принципів. Як особистості — ми «один за всіх»; але як група — ми «всі за одного». Як спільнота, ми залишаємося єдиними щодо основних питань одужання. Якщо нам не вдається бути в єдності — ми ставимо під загрозу особисте одужання та ризикуємо послабити узи нашого спілкування.


Одне з наших ключових питань було розглянуто груповою свідомістю на Всесвітній конференції по обслуговуванню 1988 року, яка встановила чітке визначення помірності. З 1988 року ми визначаємо помірність як «стан, який починається, коли припиняється будь-яке вживання нікотину». Хоча на той час ми називалися Анонімні Курці, ми спільно погодилися, що утримання від нікотину — це наша основна мета, і воно не розглядається в контексті якогось окремого певного способу вживання. У 1990 році наше ім’я стало «Анонімні Нікотинозалежні», що лише поглибило нашу обізнаність та розширило охоплення програми задля застосування її до будь-якої форми залежності від нікотину.


Відповідно до Десятої Традиції, ми «не маємо думки щодо зовнішніх питань» і, зокрема, щодо будь-яких продуктів чи препаратів, які використовуються для допомоги під час відмови від вживання. Кожен учасник спільноти самостійно визначає власний термін чистоти від нікотину. А спільнота в цілому і кожна група окремо зберігають єдність цілей, що дозволяє нам без засуджень вітати будь-кого.


Єдина мета групи — одужання кожного учасника. Життєздатність групи залежить від дружніх стосунків між її членами. На наших зустрічах учасники діляться своїми особистими враженнями про одужання, а інші слухають. Кожен член спільноти має право на власну думку, проте думка більшості групи буде вирішальною, і її важливо приймати. Коли ви слухаєте ідеї чи думки інших учасників, вкрай важливо тримати розум відкритим.


Члени духовно здорових груп зазвичай відчувають певне «володіння» своєю «домашньою» групою шляхом активної участі в ній. Вони охоче беруть на себе служіння в групі, виконують функції голови, секретаря або скарбника, беруть на себе обов’язки, пов’язані з літературою або організацією зборів. Загалом, ці члени скористалися нашою програмою одужання і діляться цим, помітним для новачка, досвідом через служіння.


А що буде, якщо окремий член відмовляється прийняти групове рішення? Кожен учасник має вирішувати для себе особисто, як реагувати на таку ситуацію. Деякі можуть вважати питання достатньо важливим, і залишають групу, інші можуть погодитися, або ж не погодитися. Більшість голосів не обов’язково означає, що це «правильно». Будь-хто може почати пошуки нової групи. Також може статися, що учасник залишається в групі, але починає обурюватися, і це матиме негативний вплив на всю групу. Якщо іншим учасникам стає незручно або вони налякані, група, зрештою, розпадається або закривається. Що ж робити?


Жоден член Анонімних Нікотинозалежних не має влади над іншими. Але група, яка керується груповою свідомістю, має життєздатну силу та авторитет. Задля духовної міцності групи важливо вивчати Традиції. Зрештою, знання Традицій дозволяє ефективніше виконувати основну мету спільноти (П’ята Традиція). Керуючись мудрістю Традицій, група досконало розуміє, що таке загальний добробут та поставить його на перше місце. Якщо ми говорим у один голос, це зсіцнює єдність Анонімних Нікотинозалежних. Якщо ми будемо її дотримуватись, ми зберігатимемо життєздатність групи та полегшимо новачкові розуміння нашої програми одужання та роботу по ній.*


*Дванадцять Традицій передруковано та адаптовано з дозволу Всесвітньої служби Анонімних Алкоголіків. Дозвіл на передрук і адаптацію Дванадцяти Традицій не означає, що АА пов’язані з цією програмою. АА — це програма одужання від алкоголізму, і використання Дванадцяти Кроків у зв’язку з програмами та діяльністю, які створені за зразком АА, але спрямовані на вирішення інших проблем, не означає іншого.

 

Першоджерело

nicotine_anonymous_the_book_tradition_one
.pdf
Завантажити PDF • 81KB

При копіюванні або передруку обов'язкова наявність активного посилання на це джерело.

Оригінали текстів були адаптовані на українську мову членами спільноти НікА в Україні.



bottom of page