top of page

Друга Традиція

Оновлено: 30 черв. 2022 р.

2 традиція Анонімних Нікотинозалежних з "червоної" Книги, с.117 - 119

У справах нашої групи є лише один вищий авторитет — люблячий Бог, якого ми сприймаємо в тому вигляді, в якому Він може постати в нашій груповій свідомості. Наші керівники — наділені довірою виконавці; вони не командують.


Ми часто говоримо, що Анонімні Нікотинозалежні — це програма «Ми». Багато залежних від нікотину, які раніше вважали себе безнадійними, знайшли одужання саме завдяки спільноті Анонімних Нікотинозалежних. Вони визнали, що самі по собі були безсилі проти нікотину, але завдяки силі люблячого Бога (як вони розуміли цю Силу), що діє через групу, відчули визволення від одержимості вживати нікотин.

Зміцнюючи концепцію, що єдність полягає в основі спільноти Анонімних Нікотинозалежних, Друга Традиція нагадує нам, що вирішальний голос у питаннях, які стосуються груп Анонімних Нікотинозалежних ніколи не повинен належати якійсь окремій людині, а всі питання вирішуються колективно групою через її групову свідомість. Що саме означає термін «групова свідомість»?


На базовому рівні це означає, що всі питання, які потребують вирішення та дій, передаються на обговорення групи Анонімних Нікотинозалежних. Рішення та наступні дії визначаються шляхом голосування членів групи. Використання слова «свідомість» означає, що у голосів групи існує моральний імператив. І це насправді так.


Основа всіх наших традицій базується на завданні П’ятої Традиції, за яким «Кожна група має одну головну мету — донести наші ідеї до тих залежних, які все ще страждають». Таким чином, кожен член, який своєю участю впливає на рішення групової свідомості, повинен думати, чи допомагає його голос виконувати групі її головну мету. Це означає, що члени відкладають особисті переваги і голосують задля реалізації цієї вищої мети. Коли це відбувається — коли члени відкладають власні інтереси і діють на користь загального блага — тоді в повній мірі проявляється наша віра, що воля люблячої Вищої Сили діє через нашу групову свідомість.


Якщо ми визнаємо, що Вища Сила проявляє себе через нашу групову свідомість, чи має це означати, що рішення, прийняті групою, ніколи не повинні змінюватися? Ні, це не обов’язково так. Наприклад, коли створювалась наша спільнота, перші члени вирішили, що ми маємо називатися «Анонімні Курці». В той час ця назва була цілком виправданою, адже всі перші учасники були курцями. Через роки стало відомо, що назва «Анонімні Курці» вже була юридично зареєстрованим лікарем, який керував програмою, що не мала нічого спільного з дванадцятикроковою програмою одужання. Тоді стало зрозуміло, що наша Вища Сила більше не бажає, щоб ми називалися «Анонімними Курцями».


Ситуація стало реальною проблемою для нашої молодої спільноти. За досить суттєву річну ліцензійну плату лікар погодився надати дозвіл на це ім’я, проте спільнота не могла дозволити собі такі витрати. Цю дилему було винесено на обговорення на П’ятій Щорічній Конференції по обслуговуванню Анонімних Курців, яка в 1990 році відбулася у Феніксі, штат Аризона. Відповідно до Статуту нашого товариства, щорічна Всесвітня Конференція виконує роль «колективної свідомості спільноти Анонімних Нікотинозалежних [на той час Анонімні Курці] в цілому».


Один із учасників, що був присутній на цих ключових дебатах в історії нашої спільноти, описав цей процес як «вражаючий доказ керівництва колективної Вищої Сили в дії, який я коли-небудь бачив». Ця дискусія почалася з майже одноголосної та солідарної колективної позиції «вести гідну боротьбу», аби зберегти повну назву «Анонімні Курці». Ідея полягала в тому, що будь-яка програма під назвою «Анонімний», що стосується одужання від залежності, повинна бути збережена для виключного використання діючих 12-крокових програм.


Через декілька годин майже одностайна колективна позиція змінилася на 180 градусів від бойової рішучості зберегти термін «Курці» до прийняття терміну «Нікотинозалежні». Хтось із присутніх сказав щось на кшталт: «Ми інклюзивні, і наш процес одужання полягає в тому, щоб отримати та зберегти свободу від наркотику, а не від якогось окремого способу його вживання». Під керівництвом люблячої колективної Вищої Сили, яке можна порівняти з накатом хвилі, відбулись приголомшливі зміни. Ця хвиля неминуче привела учасників дискусії до висновку, що настав час прийняти природну еволюцію нашої спільноти до більш інклюзивної назви «Нікотин Анонімно» [укр. «Анонімні Нікотинозалежні» прим. ред.].


Зміна назви нашої спільноти демонструє те, як на рівні спільноти діє свідомість групи. Загалом, групова свідомість діє на кількох різних рівнях спільноти Анонімні Нікотинозалежні. Групова свідомість проявляється на щотижневих/щоденних зборах груп, на щомісячних зібраннях інтергрупи, на періодичних зустрічах служителів Всесвітнього офісу з Обслуговування (WSO) Анонімних Нікотинозалежних. Не виключенням є і спеціальні комітети, що створюються для планування конференцій чи виїзних семінарів, які переглядають Статут Анонімних Нікотинозалежних, пропонують нову літературу тощо. Роботу цих комітетів координує відповідний голова, проте згода в середині комітетів досягається завдяки рішенням групової свідомості.


Для вирішення широкого спектру питань на рівні групи, її члени також опираються на думку групової свідомості. Наприклад, коли групі потрібен служитель — людина, яка готова виконувати обов’язки секретаря, голови чи скарбника — група організовує робоче зібрання для обрання таких осіб. Груповою свідомістю також визначаються термін служіння, необхідний для виконання відповідних обов’язків час помірності від вживання, чи буде на зібраннях готуватися кава та який обсяг пожертвувань на користь інтергрупи й Всесвітньої Конференції з обслуговування група може собі дозволити. Ці та багато інших питань вирішуються саме груповою свідомістю.


*Дванадцять Традицій передруковано та адаптовано з дозволу Всесвітньої служби Анонімних Алкоголіків. Дозвіл на передрук і адаптацію Дванадцяти Традицій не означає, що АА пов’язані з цією програмою. АА — це програма одужання від алкоголізму, і використання Дванадцяти Кроків у зв’язку з програмами та діяльністю, які створені за зразком АА, але спрямовані на вирішення інших проблем, не означає іншого.

 

Першоджерело

nicotine_anonymous_the_book_tradition_two
.pdf
Завантажити PDF • 72KB

При копіюванні або передруку обов'язкова наявність активного посилання на це джерело.

Оригінали текстів були адаптовані на українську мову членами спільноти НікА в Україні.



bottom of page