top of page

12 Кроків: погляд залежного від нікотину

Оновлено: 17 черв. 2022 р.

Застосовуючи Дванадцять Кроків у повсякденному житті, ми змінюємо своє ставлення до того, що відбувається. Ми починаємо цінувати чудеса, які відбуваються з нами і навколо нас, і усвідомлювати, що Сила, більш могутня, ніж ми, допоможе нам, якщо ми готові прийняти цю допомогу.*


Все написане нижче — погляд залежного від нікотину на те, як Дванадцять Кроків можуть допомогти досягти свободи від нікотину. Для більш глибокого вивчення Кроків зверніться до книги «Анонімні Нікотинозалежні».


* «НікА не пов'язані з жодною сектою чи релігійною організацією» (витримка з нашої Преамбули).

Перший крок

Ми визнали своє безсилля перед нікотином — що наші життя стали некерованими.


Вперше визнавши своє безсилля перед нікотином, ми відчиняємо двері для допомоги. Визнання безсилля допомагає нам тримати розум більш відкритим і знайти готовність прийняти допомогу від Сили, більш могутньої, ніж наша власна.


Для деяких з нас це був непростий крок, але якби ми не були безсилі перед нікотином, то ми б не вживали його в такій кількості, а в якісь дні ми могли б і зовсім його не вживати — якщо нам його не хотілося. Але більшості з нас це зробити не вдавалося.


Друга частина Першого Кроку («що наші життя стали некерованими») легко підтверджується. Якщо ми, зібравши волю в кулак, на кілька годин відмовляємося від нікотину, то незабаром яскраво бачимо, наскільки насправді некеровані наші життя. Тяга до нікотину починає брати гору над нами, і ми починаємо «божеволіти» до моменту, коли знову зможемо його вжити. Але — будь-яка затяжка лише гарантує прояв наступної тяги!


Другий Крок

Прийшли до переконання, що Сила, більш могутня, ніж ми, може повернути нас до здорового глузду.


Перша частина цього Кроку направляє нас до віри в те, що є «Сила більш могутня, ніж ми». Багато хто з нас уже вірять у Вищу Силу, яку ми називаємо «Богом». Але навіть якщо ми не маємо такої віри, дуже важливо тримати розум відкритим для нових усвідомлень.


Можливо, у важкі хвилини ми просили Бога про допомогу та отримували її. Або милувалися заходом сонця над океаном і раптово відчували незрозуміле почуття впевненості в існуванні Вищої Сили. А може, ми молилися за здоров'я малюка під час пологів. І, якщо нам важко повірити, можливо, ми можемо хоча б згадати ці моменти.


Прийти до віри в те, що Вища Сила насправді може зробити щось для нас — це друга частина Другого Кроку. Якщо ми можемо повірити, що ця Сила дала нам життя, ми можемо прийти до віри, що ця Сила допоможе нам бути здоровими людьми. Якщо у нас є хоча б трошки віри в те, що Вища Сила може і буде нам допомагати, це відчинить двері назустріч цій допомозі.


Третя частина цього кроку звучить так: «повернути нас до здорового глузду». Отже, ми втратили розсудливість? Тож від якого ж божевілля нам слід відновитися? Ми свідомо вживали отруйний алкалоїд під назвою нікотин. Ризик пристраститися до цієї небезпечної для здоров'я речовини був багато разів доведений, проте ми продовжували вживати його. Це і є безумство.


Третій крок

Прийняли рішення доручити нашу волю і наше життя турботі Бога, як ми розуміли Його.


У Першому Кроці ми визнали своє безсилля перед нікотином і що наші життя стали некерованими. У Другому Кроці ми прийшли до віри, що Сила, могутніша, ніж наша власна, може повернути нас до здорового глузду. Третій Крок полягає у простому прийнятті рішення дозволити Богові дбати про нас.


Якщо ми можемо дозволити Вищій Силі подбати про наше життя, і при цьому намагатимемося покинути вживання такого небезпечного для життя наркотику як нікотин, ми можемо бути впевнені, що ця Сила допоможе нам.


Виконуючи ці три Кроки, ми відчинимо двері назустріч допомозі та підтримці від Сили, більш могутньої, ніж ми. Ця Сила завжди поруч і допоможе, якщо ми готові прийняти цю допомогу.


Четвертий крок

Зробили ретельну і безстрашну моральну інвентаризацію самих себе.


Важливість проведення інвентаризації в тому, що вона дозволяє нам краще пізнати себе. Будучи безстрашними та ретельними, ми виявляємо наші переваги та недоліки. Щоб було легше побачити та зрозуміти суть виконаної роботи, важливо виконати інвентаризацію письмово.


У цьому кроці ми починаємо проводити генеральне прибирання. Коли ми ясно бачимо причини, через які вживали нікотин, стає простіше їх усунути. Таким чином, ми суттєво зміцнимо шанси залишитися чистими від нікотину.


П'ятий крок

Визнали перед Богом, собою та іншою людиною істинну природу наших помилок.


У цьому кроці наше «генеральне прибирання» продовжується. Нам більше не потрібно ретельно ховати наші помилки усередині себе. Виконання цього кроку також дозволяє усвідомити все те, що змушувало нас дивитися в майбутнє зі страхом.


Скинувши з плеч левову частку ноші, нам стає простіше виявити занепокоєння і напругу, що були у нашому житті. У цьому Кроці ми позбавляємося від багатьох виправдань, які б могли бути використані для того, щоб знов повернутися до вживання.


Коли ми ділимось нашим минулим з іншою людиною, ми починаємо бачити багато речей зовсім по-іншому, навіть з іншої точки зору. Те, що було всередині нас, те, що змушувало нас турбуватися та вживати нікотин, більше не є нашим секретом. Як тільки ми ділимось цим, це вже не має влади над нами.


Шостий крок

Повністю підготували себе до того, щоб Бог позбавив нас від наших недоліків.


У Першому Кроці ми визнали своє безсилля перед нікотином, а у Другому — прийшли до віри, що Бог може нам допомогти. У Третьому Кроці ми вирішили дозволити Богові подбати про наше життя. Кроки 4 та 5 виявили наші дефекти характеру.


Після виконання цих п'яти перших кроків, нам тепер потрібно знайти готовність позбутися наших недоліків. Готовність до того, щоб їх було усунуто, — це ключ до Шостого Кроку.


Дуже важливо пам'ятати, що багато наших недоліків мають саме пряме відношення до нашої нікотинової залежності. Будучи готовими позбавитися їх, ми істотно збільшуємо шанси залишитися вільними від нікотину.


Сьомий крок

Смиренно просили Його виправити наші вади.


Настав час для смирення. Ми визнали своє безсилля перед нікотином, виявили дефекти свого характеру та поділилися справжньою природою наших помилок з іншою людиною. Тепер ми можемо попросити Бога усунути недоліки.


У цьому проявляється високий рівень довіри до Бога. Ми просимо Вищу Силу змінити нас — усунути нашу тривогу, гнів, нечесність, образи та інше, що нам заважає. Ця зміна, яку ми зазнаємо, зміцнює наш характер і, зрештою, укріпить нас у здатності жити без нікотину.


Восьмий крок

Склали список усіх людей, кому ми заподіяли зло, і сповнилися готовністю відшкодувати їм усім збитки.


На цьому етапі наша програма дій продовжує набирати обертів. Якщо є хтось, кому ми зашкодили в минулому, дуже важливо усунути нашу провину за це і більше про це не думати. Складаючи список, ми бачимо, хто саме ці люди.


У П'ятому Кроці ми могли згадати, як ми були неправі по відношенню до будь-кого. Якщо ми маємо сім'ю, то, швидше за все, наша залежність від нікотину так чи інакше зачіпала їх. Ми можемо згадати колег, які мимоволі стали пасивними курцями, перебуваючи поряд із нами. Наш список повинен включати всіх тих, кому ми завдали шкоди, незалежно від кількості та обставин.


Нам може хотітися внести до списку самих себе, чи не першим пунктом. Ми самі — ось хто постраждав, мабуть, найсильніше. Адже на постійній основі ми піддавали свої тіла впливу отруйної речовини. Поза всяким сумнівом, ми завдали шкоди самим собі.


Дев'ятий крок

Безпосередньо відшкодовували цим людям збитки, де тільки можливо, крім тих випадків, коли це могло зашкодити їм чи комусь ще.


Дозволяючи собі отримати дар свободи від нікотину, ми вже відшкодовуємо збитки. Це справді один із найкращих подарунків самим собі, який тільки можна уявити. Наші тіла відразу ж починають відновлюватися, а загальний стан здоров'я у багатьох випадках значно покращується.


Піклуючись про себе, ми відшкодовуємо збитки і нашим близьким — їм більше не треба турбуватися про нашу пристрасть до смертельно небезпечної речовини. Немала кількість збитків може бути відшкодована вже просто тим, що ми живемо у свободі від нікотину.


Відшкодування збитків у інших сферах життя зміцнить наші шанси залишитися вільними від нікотину назавжди. Це також підніме самооцінку та подарує душевний спокій. Ми приходимо до усвідомлення, що ми по-справжньому гідні життя без цієї залежності.


Десятий крок

Продовжували проводити особисту інвентаризацію і, коли були неправі, негайно визнавали це.


Щоб підтримувати комфортний стан розуму, ми повинні постійно дбати про чистоту наших стосунків із собою та іншими. Досягти цього допомагає особиста інвентаризація.


Коли проявляються дефекти характеру, ми можемо відразу попрацювати над ними, повернутися до Сьомого Кроку і попросити Бога їх усунути.


Друга частина цього Кроку — негайне визнання своєї неправоти — необхідний етап, якщо ми хочемо зберегти спокій. Виконуючи це, ми не дозволимо, щоб в нас з'явилось щось таке, що підштовхне нас до вживання нікотину.


Одинадцятий крок

Прагнули шляхом молитви і медитації покращити наш усвідомлений контакт з Богом, як ми розуміли Його, молячись лише про знання Його волі для нас та про сили для її виконання.


Маючи справу з такою сильною залежністю, як нікотинова, будь-яка доступна допомога буде дуже доречною. Шляхом молитви та медитації ми звертаємося до допомоги Сили, більш могутньої, ніж наша власна. Застосовуючи це у повсякденному житті, ми підтримуємо постійний зв'язок з нашою Вищою Силою і будь-коли можемо покластися на неї.


Молитися про знання волі Бога нам простіше, ніж зрозуміти, що Бог нам говорить. Ми починаємо усвідомлювати волю Вищої Сили для нас багатьма шляхами, хоча іноді можемо не помітити очевидного. Кашель і першіння у горлі через нікотин можуть бути способами, якими Вища Сила повідомляла нам, що ми робили неправильно. Якою б формою не надійшло повідомлення, ми можемо розслабитися і бути впевнені в тому, що вживання нікотину точно не є волею Вищої Сили для нас. Наша Вища Сила хоче, щоб ми були здорові та вільні від нікотину.


Як тільки ми впевнені, що намагаємось виконати волю Вищої Сили для нас, ми можемо молитися про сили для виконання задуманого. Коли у нас виникає намір вжити нікотин, ми можемо просити нашу Вищу Силу усунути його. Вища Сила завжди поруч і готова допомогти. Дуже важливо пам'ятати, що нам слід виконувати свою частину роботи.


Відвідуючи збори і слухаючи, як інші люди діляться проблемами, схожими з нашими, ми бачимо їх шлях до свободи: що для них спрацювало, а що ні, яке підводне каміння зустрілося на їхньому шляху. Ми отримуємо підтримку групи. Коли ми набули готовності, є безліч речей, які ми можемо зробити.


Дванадцятий крок

Відчувши духовне пробудження, до якого привели ці кроки, ми намагалися нести це послання іншим залежним від нікотину і застосовувати ці принципи у всіх наших справах.


На той момент, як ми доходимо до Дванадцятого Кроку, зміни вже відбуваються. Одержимість нікотином усунута завдяки Вищій Силі, а не нашій власній силі волі. Це і є духовне пробудження — пробудження до нового життя, наповненого і здорового.


Тепер ми маємо дар свободи від нікотину. Найкращий спосіб зберегти його — передати іншим. У нас є наш досвід, сила та надія, якими ми можемо ділитися з іншими. Ми можемо дозволити собі стати провідниками роботи Бога і розділити радість допомогти іншим прожити більш здорові, щасливі та довгі життя.


Якщо ми застосовуємо ці принципи у всіх наших справах, ми живемо в достатку. Ми житимемо так, як наша Вища Сила нас задумала — щасливими, радісними та вільними.

 

Матеріали було взято із сайта https://www.nicotine-anonymous.org/

При копіюванні або передруку обов'язкова наявність активного посилання на це джерело.


Оригінали текстів були адаптовані на українську мову членами спільноти НікА в Україні.

90 переглядів0 коментарів
bottom of page