top of page

Віч-на-віч зі смертельною пристрастю

Оновлено: 16 трав. 2022 р.

Ви не самотні

Більшість з тих, хто вживає тютюн, роблять це тільки тому, що не можуть зупинитися. Куріння тютюну — один із найпоширеніших методів вживання нікотину. За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я на 2008 рік, у світі курило 47,5% чоловічого населення та 10,3% жінок, усі разом вони викурювали 6 трильйонів (6 000 000 000 000) цигарок на рік.


Якщо ви хочете отримати свободу від нікотину, вам буде корисно знати, що ви не самотні. За даними Центру контролю захворюваності на 2000 рік, 70% з курців у США хотіли покинути і 41% вже кидали хоча б на один день протягом минулого року [1].

А ось факт, що надихає: з 1965 року понад 49% дорослих людей, які колись курили, покинули (дані Американської асоціації з вивчення серцевих захворювань на 2008 рік). За допомогою нашої програми взаємної підтримки ми знайшли спосіб жити у свободі без нікотину по одному дню за раз.


Що таке нікотин?

За даними Американської асоціації пульмонологів:

  • Нікотин — це отрута, яка може бути використана як засіб для знищення комах.

  • Через 7 секунду після куріння нікотин потрапляє в мозок — це вдвічі швидше, ніж наркотики, які вживаються внутрішньовенно.

  • Нікотин впливає на мозок та центральну нервову систему. Він змінює рівень нейромедіаторів, які відповідають за настрій, концентрацію уваги та здатність до навчання.

  • Нікотин підвищує серцевий пульс, але звужує судини та зменшує кровопостачання.

  • Нікотин може бути як допінгом, так і заспокійливим, залежно від рівня нікотину в крові та часу доби. Куріння також призводить до вибросу ендорфінів, що створює заспокійливий ефект.

  • Нікотин викликає звикання з першої затяжки. Саме тому для уникнення синдрому відміни та збереження ефекту від вживання потрібно постійно збільшувати дозу.


Чому кинути так складно

На сьогоднішній день відомо, що нікотин впливає на настрій та викликає дуже сильне звикання. Однією з незбагненних якостей нікотину є те, що його хватка не для всіх однаково міцна. Хоча є дослідження в галузі генетики та біохімії, присвячені різноманітності ефектів нікотину, такі складні питання та розбіжності знаходяться поза сферою компетенції Анонімних Нікотинозалежних.


Для деяких вживання нікотину — лише настирлива звичка, інші відчувають помірну пристрасть до нікотину, але абсолютна більшість стає повноцінними залежними з двома симптомами: фізична компульсія разом із розумовою одержимістю продовжувати вживати. Через те, що нікотин легко здобути, а вживання його практично не забороняється суспільством, ці ефекти не мають яскравого вираження. Тому справжню силу залежності можна відчути тільки тоді, коли закінчуються запаси нікотину і починається настільки сильний синдром відміни, що залежному доводиться бігти серед ночі казна-куди, аби добути чергову пачку.


Нижче лише деякі з причин, чому перестати вживати нікотин не просто:

  • За даними відділення клінічної фармакології Національного Інституту з проблем зловживання наркотиками, серед тих, хто пробував «травку» або алкоголь, кількість тих, хто пристрастився, становить 1 з 6 і 1 з 10 відповідно. Коли справа стосується цигарок, то значення становить 9 із 10.

  • Вчені дійшли висновку, що нікотин викликає таке ж звикання, як героїн, кокаїн або амфетаміни, а у більшості людей він викликає більше звикання, ніж алкоголь, — йдеться у статті «Нікотин — жорсткіший за героїн», опублікованій у журналі New York Times.

  • Доктор Девід Кесслер, колишній директор управління контролю за продуктами та ліками, вважає нікотинову залежність «педіатричним захворюванням», оскільки близько 90% курців починают курити у віці до 19 років.

  • Куріння — загальноприйнята поведінка, яка досі допустима в багатьох громадських місцях. Це може створити помилкове враження, особливо в очах дітей, що курити безпечно.

В той момент, коли споживач нікотину вирішує припинити вживання, він вже не лише залежить від нікотину на фізичному рівні, але й також має за плечима роки психологічних та поведінкових асоціацій, зафіксованих у пам'яті, які можуть виступати як «тригери», провокуючи потребу у тому, щоб вживати і далі.


Наша залежність

Вживання нікотину зробило наші життя некерованими і, швидше за все, вплинуло на наших близьких. Ми усвідомили, що нікотинова залежність — захворювання, яке має фізичну, розумову, емоційну та духовну природу.


Вживання нікотину впливає на нашу поведінку та переконання. Постійний потяг до нікотину зробив наше мислення шаблонним, і ми вірили, що не можемо жити без наркотику. Ми винайшли безліч виправдань і пояснень, аби продовжувати поповнювати свої запаси нікотину.

Біохімічні ефекти могли створювати помилкове відчуття задоволення чи контролю, хоча насправді контролювати вживання в нас не виходило. Однієї сигарети було замало, а тисячі — завжди недостатньо.


Перебуваючи віч-на-віч із залежністю, ми б і далі продовжували руйнувати наші тіла, придушувати почуття та відштовхувати рідних і друзів.


Вплив на фізичне здоров'я

Хоча ми зосереджуємо увагу на одужанні, це чесна програма, і ми більше не живемо у запереченні небезпек, які тягне за собою вживання.


Понад 50 000 наукових праць підтвердили, що існує прямий зв'язок між курінням та хворобами. Міністр охорони здоров'я назвав куріння «найповніше описаною та вивченою причиною захворювань за всю історію медичних досліджень».


Смертоносні наслідки куріння значно перевершують смертність від вживання будь-яких інших заборонених речовин та алкоголю разом узятих. Щороку 5,4 мільйона людей гинуть від наслідків куріння, і половина з тих, хто палить сьогодні, помре від хвороб, пов'язаних з курінням. Спираючись на поточну статистику, можна прогнозувати понад 8 мільйонів смертей щорічно до 2030 року та мільярд смертей протягом 21 століття [2].


За даними Міністерства Охорони Здоров'я, причина величезного списку онкологічних захворювань, а також хвороб серця та легень полягає в курінні сигарет. Крім того, у жінок, які курять, менопауза починається в середньому на 1-2 роки раніше, ніж у тих, які не вживають нікотин. Також куріння спотворює результати цитологічних мазків та провокує рак шийки матки. Куріння впливає на передчасне старіння шкіри, прояв зморшок навколо рота та очей, знижує статеву функцію як у чоловіків, так і у жінок.


За даними Американського товариства по боротьбі з раковими захворюваннями, у тих, хто жує або нюхає тютюн, ризик раку щік і ясен майже в 50 разів вищий, ніж у тих, хто не вживає. Куріння також є причиною травм та смертей через домашні та лісові пожежі та інші нещасні випадки. Багато досліджень продовжують підтверджувати зв'язок куріння з іншими проблемами здоров'я.


Вплив пасивного куріння

За даними Центру Досліджень онкологічних захворювань порожнини рота за 2008 рік, тютюновий дим, що видихається, так само небезпечний для некурців, як і вдихуваний — для курців. У тютюновому димі міститься понад 60 хімічних речовин, що викликають рак [3].


Хоча в Америці кількість некурців, які постійно піддаються впливу тютюнового диму, знизилася з 88% (1996 року) до 43% (2002 року) [4], пасивне куріння є причиною 3 400 смертей від раку легенів і 46 000 смертей від хвороб серця серед дорослих некурящих людей США щорічно [5].


Куріння батьків є причиною 2800 смертей під час пологів і 2000 смертей від синдрому раптової смерті дитини грудного віку в США щорічно [6]. У дітей, що постійно піддаються впливу диму, виявляють:

  • 300 000 випадків пневмонії та бронхіту [7]

  • схильність до астми, інфекцій середнього вуха та інших проблем зі здоров'ям [8]

  • знижені здібності до читання, математики та логіки [9]

  • випадки поведінкових проблем [10] та синдрому дефіциту уваги з гіперактивністю (СДВГ [11]

Американський журнал епідеміології у 1991 році повідомив:

  • Діти, чиї батьки курили, в три-чотири рази більш схильні до прояву серйозних інфекційних захворювань, лікування яких вимагає стаціонару, ніж ті діти, чиї батьки не вживали нікотин.

  • Діти, у яких хоч один з батьків курив ще до їх народження, мають підвищений ризик лейкемії та лімфоми.

Вагітні жінки, які курять, подвоюють ризик народження недоношеної дитини і наражаються на ризик серйозних ускладнень при вагітності та пологах, включаючи кровотечі при вагітності, розрив і кровотечу плаценти й передчасні пологи [12].


У вагітних, що палять, на 75% збільшується ризик розумової відсталості новонароджених [13].


Провітрювання, вентиляція та очищення повітря — абсолютно неефективні методи контролю раку легенів або хвороб серця від пасивного куріння [14]. Немає безпечного рівня впливу тютюнового диму [15].


Знання про ці небезпеки стає важливою рушійною силою в Четвертому та Дев'ятому Кроках. Відклавши у бік виправдання, ми можемо виявити дефекти характеру, які дозволяли нам продовжувати курити та не брати до уваги загрозу для здоров'я оточуючих. Нова усвідомленість може призвести нас до відповідного способу відшкодування збитків і призвести до нашого власного духовного зцілення.


Інші методи вживання нікотину

Ми пропонуємо програму набуття свободи від нікотину. Ми приймаємо той факт, що нікотин — токсична речовина, яка викликає звикання і ставить під загрозу якість нашого життя. Згідно з нашою Десятою Традицією, «У спільноти Анонімних Нікотинозалежних немає думки з питань, не пов'язаних з її діяльністю». Ми не заохочуємо, але і не забороняємо використання будь-яких альтернативних методів потрапляння нікотину в організм, такі як нікотинові пластирі та жуйки. Подібні питання учасники нашої спільноти вирішують для себе самі, тоді як ми, спільнота чоловіків та жінок, продовжуємо допомогати один одному жити у свободі від нікотину.


Ми прагнемо ясності та чесності, як невід'ємної частини нашого особистого одужання, а також спільності цілей заради загального блага. Ми підтримуємо один одного в прагненні утримуватися від нікотину і радіємо разом з кожним, хто відчуває на собі переваги особистого шляху духовного пробудження.


Переваги припинення вживання нікотину

Хоча наслідки вживання можуть турбувати нас і після відмови від нього, ми знаходимо, що одужання варте того, щоб йти за ним у будь-яку далечінь. Ми також зрозуміли, що нам слід залишатися чесними та пильними, якщо ми хочемо зберегти свободу від нікотину. Дії, які ми робимо, ведуть до одужання. Фізично ми починаємо почуватися краще.


Дослідження Міністерства Охорони Здоров'я за 1990 рік «Покращення здоров'я після припинення куріння» виділяє такі основні переваги:

  1. Ті, хто кинув палити, живуть довше, ніж ті, хто не покинув.

  2. Ті, хто вже страждає від хвороб, пов’язаним із курінням, але все ж таки кидає курити, хай навіть і в похилому віці, отримують суттєві вигоди порівняно з тими, хто продовжує палити.

  3. Жінки, які кидають палити або до, або протягом перших 3-4 місяців вагітності, народжують немовлят з такою ж вагою, що й жінки, які ніколи не курили.

  4. Переваги для здоров'я після припинення куріння з лишком перевершують будь-які незручності через набір 2-3 кілограм зайвої ваги або психологічної нестабільності, що виникає на початку відмови.

Крім покращення фізичного стану, учасники НікА також виявляють безліч інших переваг від виходу з безнадійного циклу нікотинової залежності. Ось лише деякі з них:

  1. Наша самооцінка зростає в міру того, як ми робимо дії на шляху до нашої мети.

  2. Звільнившись від постійної загрози для здоров'я, ми відчуваємо полегшення.

  3. Ми відчуваємо подяку за підтримку, надану іншими.

  4. Наша зміцнена ​​надія надихає нас на покращення інших аспектів життя.

  5. У нас підвищується концентрація уваги, вивільняється більше часу та енергії на інші заняття.

  6. Ми відчуваємо нову ясність та визначеність щодо наших емоцій.

  7. Ми вчимося дбати про своє життя замість того, щоб випробовувати удачу.

  8. У нас з'являються сили дивитися на життя тверезо та приймати реальність на її умовах.

  9. Нам подобається бути більш усвідомленими та відповідальними.

  10. Ми починаємо мудро довіряти собі та іншим.

  11. Наш духовний зв'язок з Вищою Силою зміцнюється.

  12. Життя покращується так, як раніше ми навіть уявити не могли.

[1] За даними Центру контролю захворюваності — Centers for Disease Control and Prevention

[2] Дослідження Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я за 2008 рік

{3] Дані Національного Інституту Онкології США, 2007 рік

[4] U.S. Surgeon General

[5] Cal EPA, 2005

[6] (Pediatric and Adolescent Medicine, 1997

[7] American Lung Association, 2007

[8] US Surgeon General, 2007

[9] Pediatric Academic Societies, 2002

[10] Cincinnati Child Center, 2006

[11] National Institute of Environmental Health Sciences, 2007

[12] US Surgeon General

[13] Pediatrics, Apr. 1994

[14] OSHA, 1994

[15] US Surgeon General, 2007

 

Матеріали було взято із сайта https://www.nicotine-anonymous.org/

При копіюванні або передруку обов'язкова наявність активного посилання на це джерело.


Оригінали текстів були адаптовані на українську мову членами спільноти НікА в Україні.

41 перегляд0 коментарів
bottom of page