top of page

Наша політика відкритості: Вища Сила, як кожен з нас розуміє її

Оновлено: 13 трав. 2022 р.

Наш досвід показав, що, спираючись лише на свої сили, нам не вдалося перестати вживати нікотин. Сила, щоб одужати від цієї залежності, була отримана від Сили, більш могутньої, ніж ми самі. Надія зростала і зміцнювалася в міру того, як ми прийшли до віри та застосовували на практиці універсальні духовні принципи цієї програми одужання.

Слово «Бог» і займенники «Його» та «Її» використовуються в деяких формулюваннях Дванадцяти Кроків і Дванадцяти Традицій, тому що вони засновані на початковому тексті Дванадцяти Кроків і Дванадцяти Традицій Анонімних Алкоголіків, написаних після 1939 року. Адаптація цих кроків і традицій для Анонімних Нікотинозалежних не передбачає жодного зв'язку з АА, а також будь-якою релігійною організацією або сектою.


Анонімні Нікотинозалежні — це не релігійна течія, так само як у нас немає і «офіційного» або «схваленого» духовного шляху. Програма заснована на універсальних духовних принципах і використовує концепції, які ми називаємо «Богом», «Вищою Силою» або «Силою, більш могутньою, ніж ми» для позначення шляху одужання від активного вживання нікотину. У розділі, присвяченій Сьомому Кроку у книзі «Анонімні Нікотинозалежні» сказано, що «Бог може виявлятися як внутрішнє чуття, природа, інші люди або навіть каміння». У буклеті для новачка є слова: «Для багатьох учасників Вищою Силою стає група, де вони знаходять підтримку, розуміння та натхнення для одужання від цієї залежності».


Наші Традиції закликають нас зосереджувати увагу на принципах програми та уникати суперечок, щоб ми могли краще виконувати нашу головну мету: «запропонувати підтримку тим, хто намагається здобути свободу від нікотину», як сказано у нашій Преамбулі. Третя Традиція говорить про те, що «єдиною умовою для членства в НікА є бажання припинити вживати нікотин». Тому кожен учасник вільний прийти до власного розуміння Сили, більш могутньої, ніж він чи вона, і виявити цінність та мету залучення Вищої Сили у своє життя.


У розділі, присвяченому Сьомому Кроку в книзі «Анонімні Нікотинозалежні», сказано також і наступне: «Ми усвідомимо свою Вищу Силу як сутність, яка є вищою, досконалішою, набагато більш всеосяжною, ніж ми самі». Вища Сила була чимось більшим, а ми чимось меншим, але не в поганому чи принизливому сенсі, а лише з поваги до нашої Вищої Сили.


Як світова спільнота ми вітаємо будь-якого нікотинозалежного, що шукає одужання від цієї залежності. Серед нас є люди з різних культур, з різним походженням і системами поглядів. Є ті, хто належить до якоїсь релігійної організації або слідують певному духовному шляху (традиційному або свого власного розуміння), а є ті, хто не поділяє жодних релігійних ідей та вчень. Є прибічники секуляризму[1] і ті, хто вірить лише в науку. Є й такі, хто не має сформованої системи поглядів і кому досить просто допускати наявність у житті чогось за межею їхнього розуміння.


Прийняття цих відмінностей сприяє турботі та любові, настільки необхідним одужанню — фізично, емоційно і духовно. Дванадцятий Крок закликає нас підтримувати це прийняття і зміцнює здатність «нести звістку» одужання іншим залежним від нікотину та «застосовувати ці принципи у всіх наших справах». Перша Традиція каже: «Наше спільне благополуччя має стояти першому місці; особисте одужання залежить від єдності Анонімних Нікотинозалежних». Сподіваємося, що наша література та наша поведінка виражає повагу до кожного учасника Анонімних Нікотинозалежних.



[1] Секуляризм — концепція, за якою уряд та інші джерела норм права повинні існувати окремо від будь-якого типу релігій.

 

Матеріали було взято із сайта https://www.nicotine-anonymous.org/

При копіюванні або передруку обов'язкова наявність активного посилання на це джерело.


Оригінали текстів були адаптовані на українську мову членами спільноти НікА в Україні.



17 переглядів0 коментарів
bottom of page