top of page

Третя Традиція

Оновлено: 3 лип. 2022 р.

3 традиція Анонімних Нікотинозалежних з "червоної" Книги, с.120 - 122

Єдина умова для членства в Анонімних Нікотинозалежних — це бажання припинити вживати нікотин.


Всесвітня спільнота Анонімні Нікотинозалежні протягує руку допомоги до кожної людини, яка прагне приєднатися до співдружності в бажанні жити життям, свободним від нікотину. Ця єдина вимога для членства робить спільноту зрозумілою і привабливою. Ми маємо єдину спільну справу, аби об’єднатися навколо неї, встановити нашу рівність і вітати всіх новачків.

Ми безкоштовно отримали дорогоцінний дар одужання і смертельна хватка залежності від нікотину покинула наші життя. Все, що від нас вимагалось — це бажання (і хай навіть невелике) припинити вживати нікотин. Тож, як ми можемо допустити, щоб новачкам було відмовлено в цьому дарі?


Будь-які розбіжності у переконаннях не повинні перешкоджати доступу новачка до підтримки нашої програми. Звичайно, серед нас є ті, хто виявив, що їм необхідно відмовитися від старих вірувань, аби знайти спокій в одужанні. Але стати членом Анонімних Нікотинозалежних, як і сформувати власну систему переконань — це особисте рішення кожної людини. Таким чином, Традиція Третя перешкоджає виникненню будь-якого руйнівного осуду інших, особливо тих, хто все ще залишається у владі нікотину або у зриві.


Це духовна програма, тому визнання бажання припинити вживати нікотин пробуджує внутрішній дух і перешкоджає виникненню будь-яких суджень щодо поведінки хвороби. Новачкам не обов’язково припиняти вживати нікотин, перш ніж до нас приєднатися. Деяким новачкам може бути важко розпізнати або визнати це бажання. Для деяких з нас це бажання було настільки малим, що ми навіть не відчували, що його маємо, доки день за днем, тиждень за тижнем, зустріч за зустріччю, ми нарешті впізнали його і знайшли свободу від нікотину.


Завдяки цій ЄДИНІЙ вимозі для членства ми також підтримуємо нашу відкритість для всіх, хто прагне одужання. Щоб приєднатися, новачкам не обов’язково належати до будь-якої іншої групи, вірити в Бога, жертвувати гроші чи певним чином працювати по Кроках. Ми не боїмося емоцій, які виражає людина, коли перестає вживати нікотин. Ніхто не зобов’язаний бути раціональним чи розумним, або говорити на зборах лише правильні думки. Ми всі там були. Ніхто не може бути виключеним з програми через расу, репутацію, віру, сексуальну орієнтацію, стать, інвалідність, місце походження або будь-яку іншу причину. Якщо новачок не впевнений, що у нього є бажання припинити вживати нікотин, але він готовий це з’ясувати, ласкаво просимо.


Більшість із нас багато років жила в темній ямі заперечення, самоізоляції та болю, викликаних нікотиновою залежністю. Але в нас була мотузка одужання, яку ми не могли не запропонувати як допомогу всім страждаючим від нікотинової залежності. Звичайно, людина повинна бути готова взятися за цю мотузку, щоб вилізти і приєднатися до нас. Але це єдине, що необхідно.


Деякі з наших членів вважають, що вони звільнились від залежності, тому що звернулись за допомогою. Інші вважають, що дар одужання від нікотину було важко отримати, оскільки їм доводилося дертися по канату цієї допомоги, багато разів сповзати назад, перш ніж досягти довготривалого утримання. Третя Традиція тримає наші двері відкритими, як і наші серця. Наші спільні історії показують як найгірші аспекти нашої залежності, так і радість виходу до нової свободи. Ми не тільки усвідомлюємо небезпеку нікотинової залежності, але й дуже вдячні за духовний дар одужання, який робить нашу свободу можливою. Тому ми продовжуємо відвідувати збори та протягувати мотузку нашої правди, яка втілює наш досвід, силу та надію, щоб інші також могли по ній піднятися до свободи.


Ця програма відкриває нам духовний шлях реалізації нашого бажання свободи, радості та миру. Більшість залежних від нікотину, які потрапили в цю яму ще незрілими підлітками, в той час теж керувались подібним бажанням. Вживаючи нікотин, ми багато років гналися за бажанням відчувати радість та свободу. Тому побачити це бажання часто може бути непростою задачею. Можливо, спочатку ми не хотіли відмовлятися від нікотину. Можливо, ми боялися, що не зможемо жити без нього. І, незважаючи на те, що ми відвідували багато зустрічей або, можливо, утримувались від вживання нікотину протягом певних періодів часу, ми були впевнені, що не маємо щирого бажання зупинятися.


Однак, після обговорення цього питання з іншими членами спільноти, ми знайшли тих, хто також спочатку не відчував величезного бажання припинити вживати. Деякі навіть повторювали на зустрічах, що зовсім не хочуть зупинятись. Деякі з нас хотіли лише жити і боялися, що помруть, якщо продовжуватимуть. А в деяких було лише бажання знайти для себе волю нашої Вищої Сили. Деякі з нас хотіли покращити своє здоров’я. Проте багато з нас лише хотіти припинити вживати нікотин. Ми зрозуміли: будь-що із перерахованого або й навіть готовність і далі відвідувати збори, можна вважати бажанням припинити вживати нікотин.


Серед нас були й ті, кому було важко відмовитись від нікотину зовсім. Хоча вони й відчували бажання кинути палити або жувати тютюн, вони не були готові відмовитися від інших способів вживання. Кожен з нас самостійно вирішує, як почати свій власний процес одужання, але з часом може виникнути бажання припинити вживати нікотин в будь-якій формі.


Як тільки нам вдалося побачити створену нікотином, димову завісу, яка приховувала від нас наші справжні думки та бажання, наш колективний досвід показав, що насправді ми маємо велике бажання залишатися вільними від цього хитрого та небезпечного наркотику. Крім того, у більшості з нас також є велике бажання по-справжньому жити своїм життям. Для багатьох із нас повернення до вживання нікотину значило б відмову від нових чудових радощів, які з’явилися в нашому житті. Якби ми повернулися до своєї залежності, ми б втратили такі речі, як піші прогулянки, аеробіка, спів, проведення часу з друзями, близькість у наших стосунках, наше нове здоров’я і навіть здатність довгий час перебувати на одному місці (як-то сеанс в кіно чи політ на літаку). Наше бажання продовжувати нове життя, вільне від нікотину, зараз набагато сильніше за потяг, який все ще інколи виникає до наркотику.


Тож, якщо ви хочете стати учасником Анонімних Нікотинозалежних, ласкаво просимо. Якщо ви хочете ознайомитися з програмою або приєднатися до нас, ми впевнені, що бажання зупинитися вживати нікотин вже живе всередині вас. Неважливо, хто ви, неважливо, які ще інші залежності або проблеми ви маєте. Серед нас ви знайдете тих, у кого вони також існують. Ми хочемо, щоб ви були з нами. Ми думаємо про вас і сподіваємося, що ви вирішите разом з нами приєднатися до того чудового життя та свободи, які ми знайшли після того, як відмовились від нікотину. Наша Третя Традиція — це наше запрошення до спільноти Анонімні Нікотинозалежні!


*Дванадцять Традицій передруковано та адаптовано з дозволу Всесвітньої служби Анонімних Алкоголіків. Дозвіл на передрук і адаптацію Дванадцяти Традицій не означає, що АА пов’язані з цією програмою. АА — це програма одужання від алкоголізму, і використання Дванадцяти Кроків у зв’язку з програмами та діяльністю, які створені за зразком АА, але спрямовані на вирішення інших проблем, не означає іншого.

 

Першоджерело

nicotine_anonymous_the_book_tradition_three
.pdf
Завантажити PDF • 79KB

При копіюванні або передруку обов'язкова наявність активного посилання на це джерело.

Оригінали текстів були адаптовані на українську мову членами спільноти НікА в Україні.



bottom of page